top of page

Marc Mulders - Werken 1980-2020

cover MM def.jpg

In het boek 'Marc Mulders - Werken 1980-2020' beschrijf ik de ontwikkeling van het kunstenaarschap van Mulders in een uitgebreid essay: Hortus  Deliciarum, tuin van genoegen. 

Inspiratie vindt hij in zijn bloementuin op landgoed Baest bij Oirschot, maar ook in gangster rap, Perzische miniaturen, grote schilders uit het verleden, het modeblad Vogue en het Bijbelboek Apokalyps. Al die elementen vinden hun weg in zijn oeuvre, dat je kan vergelijken met een tuin. Een weldadige plaats, waar ruimte is voor schoonheid en harmonie.

 

Zoals de tuin een leidmotief is in het werk van Mulders, geeft het ook vorm aan dit boek. Het begint bij de bodem, de aarde waarop de hele tuin zich ontwikkelt: de vroege schilderijen en de kunstenaars uit het verleden met wie Mulders zich verbonden voelt. Dan wandelen we verder langs de dieren en bloemen die de schilderijen, glaswerken, foto’s, collages en aquarellen bevolken, buigen we ons voorover naar het bloemenhart, kijken we over de muur die de tuin verbindt met de wereld en spreken we over de tuin als paradijs en als plaats voor ontmoeting. De ontwikkeling in het werk volgend zien we hoe dag en nacht elkaar afwisselen, en tenslotte kijken we, samen met de kunstenaar, over de bloemenakker heen naar de horizon.

 

Uiteraard bevat het boek ook een ruime selectie van zijn schilderijen, aquarellen, collages, glaswerk en glas in lood. Het boek is prachtig vormgegeven door Mark van den Eijnden.

ISBN 978 90 815 2694 4

verkrijgbaar bij Motta Kunstboeken in Eindhoven

€ 29,95

bottom of page